Vijesti sa projekta

Kako dodatna usavršavanja otvaraju vrata ka novim zaposlenjima?

Sequence-04.00_00_06_05.Still006

Tržište rada se svakodnevno mijenja i svjedoci smo da je posljednjih godina sve veći broj osoba koje se odlučuju za dodatna usavršavanja ili prekvalifikacije. Iako Bosna i Hercegovina kao država još nema jasan plan kako se pobrinuti za prekvalifikaciju i edukaciju odraslih osoba, na sreću, putem  internet dodatnih edukacija i obuka možete savladati različite vještine koje su tražene na tržištu rada.

U Bosni i Hercegovini svakodnevno se povećava broj kvalifikovanog kadra, uključujući računovođe, grafičke dizajnere, korisničku podršku, HR administratore i pravne stručnjake koji nude svoje usluge stranim tržištima. Mnogi kandidati sa našeg područja imaju visoko prenosive vještine i rado razmatraju druge sektore.

Kako bi kandidati došli do lakšeg zaposlenja, a i sami poslodavci do odgovarajućeg specijalizovanog kadra, sve korisnije su se pokazale obuke koje pored usavršavanja za određenu oblast, polaznicima odmah nude i zaposlenje.

U Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” kroz Info centar za investitore i projekat Prijedor Circle Hub koji podržava Vlada Švajcarske, zainteresovanim poslodavcima nudi se mogućnost da kroz kapacitete Agencije organizuju obuke za potrebe svojih kompanija kako bi na lakši način došli do odgovarajućeg radnog kadra.

Primjer uspješne saradnje je organizovanje obuka za potrebe kompanije “ELI Technologies”, koja je nakon realizovanog kursa “USA truck dispatcher” zaposlila dvoje polaznika.

ELI Technologies je mlada Start Up firma iz oblasti pružanja IT podrške sa značajnim fokusom na outsourcing prema engleskom govornom području. U skladu sa potrebama klijenata u SAD, primarno se bave pružanjem dispatcher usluga. ELI Technologies djeluje nešto kraće od godinu dana i trenutno zapošljava četvoro radnika sa tendencijom rasta do kraja godine.

Kakve su prednosti ovakvog načina pronalaska radnika objasnio nam je Ivan Vidaković, direktor firme ELI Technologies:

“Mislim da nam je pomoć Agencije “PREDA-PD” bila presudna. Uz njihovu pomoć i ideju smo i pokrenuli ovu priču. Naša firma je krenula kao par osoba u maloj kancelariji, javila se potreba za više radnika i tu nam je Agencija izašla u susret. Uz njihovu pomoć smo organizovali obuku putem koje smo došli do odgovarajućeg kadra. Nakon završene obuke zaposlili smo dvoje novih radnika, a Agencija nam je pomogla da dobijemo i veću kancelariju u Biznis inkubacionom centru. Sad nas je trenutno četvoro zaposlenih i nadamo se da ćemo u narednih par mjeseci primiti još kandidata.  Nama konkretno je ovo dosta značilo jer prije ovoga smo u par navrata pokušali preko standardnih oglasa doći do odgovarajućeg kadra ali nismo imali uspjeha da pronađemo adekvatne radnike.  Naravno, obuka je to dosta olakšala a imali smo i bolji uvid o kandidatima. Saradnja sa Agencijom “PREDA-PD” je bila presudna”.

Cilj svake kompanije je optimizacija poslovanja i povećanje konkurentnosti. Za postizanje tog cilja koriste se različite poslovne strategije, a jedna od njih je i outsourcing. Outsourcing omogućava kompanijama da se posvete svojoj osnovnoj djelatnosti, a sve ostalo da prepuste vanjskim saradnicima. Primjena outsourcinga sve više raste, te gotovo da nema područja u kojem se ne primjenjuje: od informacionih tehnologija, ljudskih resursa, telekomunikacijskih usluga, finansijskih usluga, računovodstva, logistike i mnogih drugih oblasti. Saradnja Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” i “ELI Technologies” predstavlja poveznicu sa predstavnicima outsourcing industrije.

“Mlada smo firma, poslujemo oko godinu dana. Bavimo se “back office supportom” i logističkim uslugama za američko trište. Tokom svog boravka u Americi savladao sam posao i sad sam odlučio da nešto slično pokrenem ovdje kod nas. Dosta mladih ljudi traže posao, a posla nema. Imamo jako pametne mlade ljude koji dobro govore engleski jezik i kompjuterski su dosta edukovani“,  ističe Vidaković.  

Tokom samih obuka kandidati su imali priliku da se kroz teorijski dio upoznaju sa svim relevantnim pojmovima “trucking” industrije, da steknu uvid koje su to obaveze jednog truck dispatchera kao i da svo stečeno znanje primjene kroz praktične vježbe i konkretne primjere iz radne prakse.  

Kako izgleda sam posao i koliko ih je sama obuka pripremila da izvršavaju zadatke u realnim poslovnim okolnostima, ispričali su nam Dario i Adila, koji su dobili posao nakon obuka.

“Dobili smo priliku da se zaposlimo, što mi je izuzetno drago. Rijetko se u današnje vrijeme dobija takva prilika. Glavna razlika između obuke i sada posla je ozbiljnost u pristupu. Na kursu je dosta opuštenije, sad ipak postoji neka doza ozbiljnosti i odgovornosti. Malo je veći pritisak nego tokom obuka. Za ovaj posao po meni nužno je poznavanje engleskog jezika, poznavanje rada na računaru, bitan je multitasking, da se sve može obavljati u isto vrijeme”, ističe Dario.

 “Tokom obuke dosta smo toga naučili, dobili smo veliku količinu znanja, pogotovo tokom praktičnog dijela što mi sada tokom posla dosta pomaže. Tokom obuke stekli smo dobre temelje. Obuke su prvo obuhvatile teorijski dio koji je trajao pet dana a nakon toga smo prešli na praktični dio gdje smo u principu imali priliku da vidimo kako izgleda radni dan jednog dispatchera i da ustvari radimo kao dispatcher. Najzanimljivije je bilo što smo u stvari cijelu obuku prošli na engleskom jeziku i što smo na kraju uspjeli da iskusimo kako će to izgledati prilikom samog rada, što sada koristim“, dodaje  Adila.

Sa konstantnim promjenama i novinama koje nam donosi digitalizacija, izvjesno je da će cjeloživotno učenje postati neizostavna rutina. Poznavanje barem jednog stranog jezika i  poznavanje rada na računaru postaju standardne vještine koje ćete morati posjedovati ako želite da idete u korak sa vremenom. Prednost novih zanimanja koje preuzimaju primat na tržistu rada je ta da korak po korak, kroz neformalne oblike edukacije i uz snagu volje, za nekoliko mjeseci možete postati stručnjak za posao o kojem do sada možda niste ni razmišljali. 

Write A Comment