HUB Blog

Proglašeni pobjednici Young Lions BiH takmičenja

young_lions

Sonja Kušumović i Nadina Tanović Borovina predstavljaju BiH na Grand Prix Cannes

Bosnu i Hercegovinu će na Grand Prix Cannes Young Lions 2022. takmičenju predstavljati mlade lavice agencije McCann SarajevoSonja Kušumović i Nadina Tanović Borovina.

Njihov kreativni rad, prijavljen u kategoriji PR, osvojio je najveći broj glasova žirija, te je okarakterizovan kao “konceptualno najsnažnije rješenje, bazirano na jednostavnoj igri riječi, obojeno neophodnom dozom humora, sa izuzetnim PR potencijalom i mogućnošću velikog odjeka u medijima”, stoji u obrazloženju žirija ovogodišnjeg takmičenja Young Lions BiH.

Young Lions BiH je takmičenje koje se realizuje u saradnji sa Cannes Lions, pod pokroviteljstvom Branding konferencije. Namijenjeno je mladim profesionalcima starosti do 31 godine. Ove godine zadatak je bio da odgovore na brief Udruženja Pomozi.ba, neprofitne i nevladine organizacije, nastale 2012. godine sa ciljem da transparentno pomognu socijalno ugroženom stanovništvu u BiH. Za realizaciju zadatka imali su na raspolaganju 24 sata.

Pobjednički tim – mlade lavice Sonju i Nadinu očekuje jedinstvena prilika da učestvuju u digitalnom izdanju Cannes Young Lions 2022. koje će biti održano u periodu od 16.05. do 06.06.2022.

Ove godine žiri u sastavu Mirka Modrinić (Pristop), Vladimir Ćosić (Represent Communications), Darko Bosnar (Imago Ogilvy) i Adela Čomić (Udruženje Pomozi.ba) nije proglasilo najbolji rad u kategoriji Dizajna, dok je u kategoriji Digital, najbolje rješenje ponudio tim agencije Degordian BH.

Zahvaljujući susretljivosti Sonje i Nadine, te agencije McCann Sarajevo, predstavljamo vam pobjedničku kampanju. Ujedno čestitamo agenciji Via Media na odlično provedenom konkursu za mlade kreativce.

Naziv tima: ᴉuǝɹʞo(d) svijest by Sonja i Nadina

KREATIVNA IDEJA

Da li je ikada moguće u potpunosti osjetiti empatiju sa drugim ljudskim bićem, da li ikada zapravo razmišljamo o tome sa kojim se sve problemima susreću druge osobe? Ako i razmišljamo, koliko je to samo tračak brige koja brzo proleti i ne ostavi trajniji trag, nego nas svede na nešto deklarativno. U našem zadatku postoje samo dvije strane – jedna kojoj se jede, i druga koja jede, jede dobro i kvalitetno, a najčešće joj se je*e što neko drugi nema da jede. Provokativnijim, dvosmislenim sloganom, koji se može protumačiti kao greška u komunikaciji, privlačimo pažnju javnosti i pokrećemo priču. Jednostavna izjava „Jede mi se“ na ovaj način postaje i pitanje na koje svako osobno sebi daje odgovor, ovo je referendum ljudskosti i kopa duboko po duši i moralu svakog od nas.

STRATEGIJA (ciljna grupa, mediji, PR planiranje i pristup)

Kroz jaku i intrigantnu poruku u teaser fazi kampanje kreiraćemo interes opšte javnosti za samu temu koja se kroz reveal fazu već uvlači duboko u pore cijelog društva. Cilj kampanje je da se ljudi zapitaju šta se dešava, o čemu komuniciramo, kako bismo kroz faze razvoja kampanje informisali, gradili emotivnu konekciju i ultimativno kreirali snažan CTA za sve građane koji mogu pomoći, apelujući na njihovu empatiju, a istovremeno ih blago napadajući kroz aluziju da njih u suštini ta tema i ne interesuje.

Na ovaj način pristupamo opštoj populaciji, dok se užim ciljnim grupama obraćamo kroz njima najbliže kanale komunikacije. U kampanji ćemo koristiti OOH, TV, display ads, društvene medije, VOM i standardnu PR komunikaciju. Kampanja je podijeljena u 2 faze sa srodnim, ali drugačijim porukama. U implementaciji imamo teaser fazu, zatim medijski reveal (WOM), te reminder (CTA) fazu. Kampanja će trajati 3 mjeseca

OPIS IMPLEMENTACIJE PR AKTIVNOSTI

I DIO KAMPANJE – JEDE MI SE.

  1. Launch

CILJ: zaintrigirati javnost
MEDIJI: Outdoor – bilbordi; portali, Facebook, Instagram, TikTok i Reddit.
TARGET: Šira javnost.

  1. WOM

CILJ: Kreirati “awareness” o prisutnosti problema kroz „greška“ efekat.
MEDIJI: FaceTV – Senad Hadžifejzović i N1 – Emela Burdžović postavljaju pitanje „JEDE LI SE TEBI … ZA DRUGE?“ gostima koji su kreatori ekonomskih politika i predstavnici poslovne zajednice kroz promociju humanitarnog broja i projekta; NovaBH – Zoran Kesić; HAYAT – Almasa Lazović.
TARGET: Šira javnost.

Anketiranje građana na ulici sa istim pitanjem.

  1. Social media

CILJ: Kreirati interakivni sadržaj sa ciljnom grupom.
MEDIJI: Reddit – započeti thread, Facebook i Instagram – komentarisanje LIVE -ova + oglašavanje, TikTok – videa na osnovu anketiranja građana na ulici.
TARGET: Mladi.

II DIO KAMPANJE – JEDEŠ LI SE?

U ovoj fazi donosimo dodatne informacije o humanitarnom broju i volontiranju + CTA. Pokrećemo dodatnu tenziju kako bismo održali interes javnosti. Gostovanja u emisijama, korištenje digitalnog marketinga, integracija u već postojeći sistem korpa.ba.

Tekst preuzet sa Media Marketing.