Vijesti sa projekta

Prijedor Circle Hub: Potpisani ugovori sa prvim korisnicima Start Up Acceleratora

prijedor-circle-hub-podcast-10

Agencija za ekonomski razvoj PREDA-PD početkom jula mjeseca započela je sa realizacijom projekta “Prijedor Circle Hub”. Projekat podržava Vlada Švajcarske.

Jedan od segmenata samog projekta „Prijedor Circle Hub“  bilo je i pokretanje Start Up Accelerator program, novog zajedničkog pilot program finansijske podrške i mentorisanja  Start Up kompanija u Gradu Prijedoru. 

Accelerator program namjenjen je preduzetnicima koji su započeli ili tek žele da započnu poslovanje na području grada Prijedora i imaju proizvod ili uslugu koja se temelji na IT tehnologijama, kreativnoj industriji i inovacijama. Projekat takođe promoviše preduzetništvo među ženama na lokalnom nivou kroz direktnu podršku realizaciji njihovih preduzetničkih ideja, kao i razvoj preduzetničkih sposobnosti i kapaciteta kod žena. 

Prioritet u okviru programa imale su ideje koje dolaze iz oblasti programiranja, video i računarskih igara, dizajna, oglašavanja i marketinga, zanati kroz upotrebu novih tehnologija (3D štampa), fotografije, filmske i video industrije, muzika, izvođačke umjetnosti, arhitekture i radio i televizije. 

Konkurs za prijave za Start Up Accelerator program otvoren je  početkom septembra mjeseca a na osnovu pristiglih prijava i ocjena Komisije, koju su činili predstavnici Agencije PREDA-PD, predstavnici Grada Prijedora i eksterni saradnik,  v.d direktor Agencije PREDA g-din Mišo Reljić je potpisao ugovor sa pet (5) korisnika.

Dinko Kulenović, korisnik Start up Acceleratora Prijedor Circle HUB

“Moram biti iskren, dosta ljudi kad sam im spomenuo ovaj program, nije moglo da  vjeruje da u Prijedoru neko želi da finasira kreativnu industriju. Ovo je super stvar, ne samo zato što je meni data mogućnost, nego je odlična stvar za sve koji se bave audio/video produkcijom, dizajnom i animacijom“ ističe Dinko Kulenović jedan od dobitnika granta. Dinkova ideja je osnivanje muzičkog recording studija namjenjen kreiranju i snimanju različitih audio sadržaja.

Jedna od korisnica Accelerator programa biće i Sonja Kušumović, mlada grafička dizajnerica koja već sada ima dosta iskustva koje je ovim putem željela objediniti i osnovati svoju agenciju za pružanje usluga iz polja grafičkog dizajna i stvaranja vizuelnih sadržaja za različite klijente.

„Ovo je odlična stvar, pravi vjetar u leđa mladim preduzetnicima koji imaju ideju ali ne znaju da je kanališu. Već imam određeni broj klijenata sa kojima sarađujem a ovim putem želim da poboljšam svoje usluge ali i da ostvarim nove saradnje. Dosta će mi dobro doći pomoć što se tiče samog organizovanja posla i tih nekih administrativnih strana poslovanja o kojima malo znam a neophodna su mi za dalje poslovanje“ ističe Sonja.

Sonja Kušumović, korisnica Start up Acceleratora Prijedor Circle HUB

Kao povratnik u preduzetništvo Duško Krković ističe da je nekada drugi pokušaj teži od prvog zbog pitanja šta ako se neuspjeh ponovi. 

„Smatram da je Accelerator odlična stvar, kako mentorstvo tako i finansijska podrška koja će mi omogućiti da napokon krenem sa realizacijom nečega što dugo planiram ali nisam imao načina da realizujem“ dodaje Duško koji iza sebe ima dugogodišnje iskustvo rada sa različitim filmskim i televizijskim kućama. Njegova ideja je pružanjem usluga snimanja i rasvjete pri kreiranju video sadržaja različitih namjena. 

Duško Krković, korisnik Start up Acceleratora Prijedor Circle HUB

U današnjem dobu kada je potražnja za poslom veća nego ikad, Dražen Drinić ima ideju kako da olakša taj proces. 

„Duži već period razmišljam o ovoj ideji i neke korake ka ostvarenju ove ideje sam već napravio, a sam Accelerator, kako mu i ime kaže, nadam se da će ubrzati sprovođenje iste“  naglašava Dražen.

Dražen Drinić, korisnik Start up Acceleratora Prijedor Circle HUB

Njegova ideja je stvaranje biznis platforme koja će na jednom mjestu obuhvatati sve one u potrazi za poslom, preduzeća i firme koje traže radnike kao i druge ponude iz poslovnog svijeta grada Prijedora.

Kao neko ko se dugi niz godina bavi kreiranje različitih video i foto sadržaja, Dragiša Stojnić ističe da je u današnje doba digitalne revolucije neophodno ići u korak sa trendovima. 

„Odlučio sam se za pokretanje Start Up-a „Constant Werk“  koji ima za cilj stvaranje proizvoda i usluga: Stock fotografija, Stock videografija, kreiranje različitih  materijala za potrebe digitalnog marketinga, edukacija i mentorisanje iz videografije, pokretanje web portala za digitalni marketing i e-trgovinu na principu kupuj domaće u svom komšiluku, što je inovacija za naš grad i region a uz podršku i mentorstvo koju pruža ovaj program planiram to i ostvariti“ ističe Stojnić.

Dragiša Stojnić, korisnik Start up Acceleratora Prijedor Circle HUB

„Pokretanje biznisa, naročito po prvi put zna predstavljati ogroman izazov,  zato je cilj Start Up Accelerator programa da pomognemo korisnicima da što bezbolnije pređu iz ideje na tržište kroz  program posebno kreiran za njih. Pored novčanih sredstava u okviru programa, korisnici ulaze u HUB mentoring , koji će im pomoći pri postavljanju čvrstih temelja u svom poslovanju i na taj način povećati šanse za preduzetnički uspjeh. Mentoring program za izabrane Start Up-ove obuhvatiće teme iz različitih oblasti biznisa, marketinga, komunikacija i medija koje će voditi zaposleni  Agencije PREDA-PD i  eksterni saradnici formirani kroz  IT&Creative Pool“  rekao je Zoran Dimitrijević, menadžer na projektu Prijedor Circle HUB Agencije PREDA-PD.

Zoran Dimitrijević, menadžer na projektu Prijedor Circle HUB Agencije PREDA-PD.