Vijesti sa projekta

Dinko Kulenović: Savremeni muzički studio- investicija u kreativnost

dinsko-kulenovic

Stvaranje studija za snimanje muzike i audio sadržaja ogroman je poduhvat i može trajati godinama ali zbog poslovnih mogućnosti koje se otvaraju osnivanjem studija takođe može predstavljati odličan poslovni plan. 

Ovom idejom  se vodio i Dinko Kulenović, jedan od dobitnika granta u okviru programa Start Up Accelerator.  Projekat podržava Vlada Švajcarske. 

Dinko je po zanimanju profesionalni muzičar sa dugogodišnjim iskustvom, koji osnivanjem savremenog studija planira unaprijedi svoje poslovanje ali i proširiti spektar djelovanja na neke drugačije sadržaje koji uključuju kreiranje različitih audio uradaka. 

„U Prijedoru trenutno ne postoji profesionalni muzički studio a ni u okolnim gradovima (osim Banja Luke). Između Bihaća i Banja Luke ne postoji kvalitetan studio ovog tipa.  Osim Prijedora, vidimo šansu i u gradovima u okolini (N.Grad, S.Most, K.Dubica, Ključ, B.Krupa) a zbog kontakata koje imam kao rezultat iskustva u muzici (preko 20 godina profesionalnog bavljenja) i mogućnosti koje pruža internet,  bili bi dostupni svima“ ističe Dinko.

Dinko se bavi ovom idejom već par godina, a podsticajem koji je dobio kroz Accelerator program poluprofesionalni studio koji već postoji bi sa eventualnom investicijom prerastao u profesionalni studio.  Pored klasičnog tipa studijskog snimanja postojala bi i mogućnost vanjskog snimanja, tj. snimanja koncerata, govora, predavanja.  Osim muzičkih djela u planu su snimanja audio knjiga od dječije (bajke, uspavanke) do ozbiljne literature. Djela bi bila objavljivana na fizičkim formatima i digitalnim platformama.

„Radno iskustvo posjedujem kao profesionalni muzičar sa oko 80-100 koncerata godišnje u prosjeku po čitavoj Evropi, kompozitor, producent i tonski snimatelj dovelo me je na ideju da sam osnujem svoj studio i da usluge koje sam do sada nudio dignem na viši nivo ali i da ih proširim u neke nove pravce.  Klijent bi u  studiju dobio sve što je potrebno. Uz veliki broj vanjskih saradnika koje posjeduje, planira da svojim klijentima  pružiti niz rarličitih usluga koje može da nađe na jednom mjestu. Samim tim klijent nije primoran da za svaki segment u procesustvaranja  (kompozicija, aranžman, usnimavanje, miks, mastering, promocija) tražiti na različitim mjestima, što često povećava troškove a i utiče na željeni rezultat“ objašnjava Kulenović.

Postoji mogućnost da se ova poslovna ideja razvije u nešto još veće, projekt koji bi obuhvatio više oblasti kreativne industrije ali za to bi bio potreban tim ljudi.  U cilju razvoja ove poslovne ideje, kao i podrške drugim sličnim, rado bih učestvovao u razvojnim projektima Agencije PREDA-PD.

“Moram biti iskren, dosta ljudi kad sam im spomenuo ovaj program, nije moglo da  vjeruje da uPrijedoru neko želi da finansira kreativnu industriju. Ovo je super stvar, ne samo zato što je meni data mogućnost,   nego   je   odlična   stvar   za   sve   koji   se   bave   audio/video   produkcijom,   dizajnom   I animacijom. Isto tako, klijente koje bi stekao bi upućivao bi na video ekipe iz Prijedora koje bi producirale izradu video spotova čime bi snažili kreativnu industriju na području Grada Prijedora“ .

Dinko ističe da su projekti ovakvog tipa odlični ne samo zbog novčani sredstava već i zbog podrške koju pružaju.

„Prijavom za Accelerator program pronašao sam jednu jako dobru priliku za pokretanje biznisa koji imam u planu duži niz godina i u koji sam već uložio dosta vremena pa i finansija. Međutim, uvijek mi je trebala neka, nazovimo je tako, inekcija i finansijska ali možda i više neka podrška lokalne zajednice. Mislim da će baš ta podrška što je nedostajala i nedostaje kako mom projektu tako i drugim projektima u Gradu Prijedoru omogućiti da se stvore bolji uslovi za razvijanje kreativne industrije“ ističe Dinko za kraj.