HUB Blog Vijesti sa projekta

HUBmedia emisija #13

youtube-13

Pozdrav i dobro došli u još jednu emisiju koja se realizuje u okviru projekta Prijedor Circle Hub. Emisija se bavi temama vezanim za kreativnu industriju, IT tehnologiju, preduzetništvo i edukaciju a za cilj ima da predstavi ljude iz našeg grada koji su aktivni na tom polju.

Neformalna edukacija I proširivanje vlastitog znanja ima veliki značaj u razvoju svakog pojedinca a kako cijeli svijet prelazi kroz proces digitalne transformacije, potreba za konstantnim usavršavanjem i savladavanjem novih vještina je veća neko ikad. Smatra se da djeca mnogo brže i lakše usvajaju nova znanja i vještine od nas odraslih, i upravo zato su osnivači Coder Dojo osmislili program da približe tehnologiju i programiranje djeci i mladima. Program Coder Dojo prisutan je i u Prijedor Circle Hub-u, a kakvi su utisci sa druženja i kakve su prednosti ovog programa priča nam edukator Igor Drinčic kao i male nindže Dunja i Matej.

Da je gaming mnogo više od standardnog igranja igrica objašnjava nam Kristijan Bencek, edukator na gaming kursu koji se realizovao u sklopu projekta Creative@CBC. Kako bi kandidati došli do lakšeg zaposlenja a i sami poslodavci do odgovarajućeg specijalizovanog kadra, sve korisnije su se pokazale obuke koje pored usavršavanja za određenu oblast, polaznicima odmah nude i zaposlenje. Primjer uspješne saradnje je organizovanje obuka za potrebe kompanije ELI Technologies, koja je nakon realizovanog kursa “USA truck dispatcher” zaposlila dvoje kandidata. Pogledajte razgovor sa direktorom firme Eli Tehnologies, Ivanom Vidakovićem, kao i sa kandidatima Adilom i Dariom, koji su dobili priliku za posao nakon kursa. Za kraj emisije donosimo vam razgovor sa Sinišom Tomićem, docent doktorom iz oblasti informatickih tehnologija i specijalistom za multimediju i digitalne tehnologije. Šta je to multimedija, kako on kao univerzitetski profesor gleda na sve popularnije neformalno obrazovanje i koji su njegovi savjeti za one koji se žele baviti multimedijom.