HUB Blog Vijesti sa projekta

U Prijedor Circle Hubu započeo je sa radom prvi Coder Dojo u Prijedoru

212861286_219239560059152_2672590384217981305_n

Coder Dojo je neformalni edukativni program za djecu uzrasta od šest do dvanaest godina koji je započeo 28.06.2021. godine. Za vrijeme druženja u Dojou, naših 15 polaznica i polaznika će učiti o tehnologiji, blok programiranju i radu i programiranju Microbit mikrokontrolera.

Cilj Coder Dojoa i cjelokupne Microbit zajednice je inspirisanje novih generacija da probude svoju kreativnost kroz kodiranje, programiranje i digitalne tehnologije.

Ove edukacije su primjer dobre prakse pristupa STEM edukaciji kakvim se sve više teži u razvijenijim državama. Igor Drinčić, predavač-volonter u našem Dojou, je napravio hibridni plan predavanja na osnovu više formalnih i neformalnih silabusa koji se uspješno koriste i postižu rezultate u državama sa  razvijenom sviješću o bitnosti STEM edukovanja mladih generacija, u cilju da svoje znanje, stečeno dugogodišnjim radom u IT industriji, prenese na naše polaznice i polaznike.

Microbit je programabilni džepni računar dimenzija 4cm sa 5cm sa senzorom pokreta, ugrađenim žiroskopom, Bluetooth tehnologijom i 25 led lampica, a dizajniran je tako da bude zabavan i jednostavan za upotrebu. U Coder Dojou Prijedor Circle Huba, polaznice i polaznici ove dodatne edukacije će doći u dodir i sa osnovama elektronike nadogradnjom Microbit mikrokontrolera koje je omogućeno nabavkom Kitronik Inventor’s kita.

Fotografije sa prvog susreta naših polaznika i polaznica pogledajte na klikom na link.

Ovu aktivnost kroz projekat “Prijedor Circle Hub” podržava Vlada Švajcarske.