HUB Blog

Tim AgriTech iz Prijedora osvojio prvo mjesto na m:tel Playground Demo danu 2020

agritech proizvod

Ovogodišnji, drugi po redu, Playground Demo dan koji kompanija m:tel organizuje u saradnji sa ICT Hub-om iz Beograda, održan je putem online platforme, 17. decembra 2020. godine.

U fokusu ovogodišnjeg Playgrunda je bio IoT izazov, program takmičarskog tipa koji je bio namijenjen fizičkim licima okupljenim u timove, koji je za cilj imao izradu hardversko-softverskih rješenja sa praktičnom upotrebnom vrijednošću koristeći IoT tehnologiju. Tema ovogodišnjeg izazova bila je unapređenje energetske efikasnosti korišćenjem IoT tehnologije. 

Na ovom velikom finalu, žiriju u sastavu: Zoran Bugarski (m:tel), Kosta Andrić (ICT Hub), Aleksandar Veselinović (m:tel), Lejla Hujdur (m:tel) i Marinela Talić (m:tel), pet timova, finalista Playground izazova, koji su prošli kroz višemjesečnu fazu mentorstva i edukacije, predstavilo je svoje ideje i IoT prototipe.

Prvo mjesto i nagradu od 5.000 KM osvojio je tim AgriTech koji radi na razvoju senzorskog kontrolora orošivača u poljoprivredi. Ovaj tim čine Mirko Jokić, Željko Džafić, Slobodan Ilić, Marko Čađo i Zoran Dimitrijević.

Drugu mjesto i nagradu od 3.000 KM osvojio je tim eAgrarkoji je osmislio sistem koji omogućava praćenje stanja poljoprivrednih usjeva. Članovi ovog tima su Slaven Damjanović i Jaka Ivanković.

Treće mjesto i nagradu od 2.000 KMje osvojio tim Pametna razvodna tabla čija ideja rješava problem prekomjernog i nekontrolisanog korištenja električne energije u domaćinstvu i privrednim objektima. Tim čine studenti Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Mirza Avdić, Harun Kološ i Azra Hadžić.

Predsjednik žirija, Zoran Bugarski, direktor IT-ja kompanije m:tel, čestitao je svim timovima koji su se predstavili u finalu: “Čestitam svim timovima koji su izmjenjenim okolnostima, u godini koja je bila veoma teška za sve, uspjeli da realizuju svoje ideje i konkretne proizvode iz oblasti unapređenje energetske efikasnosti korišćenjem IoT tehnologije”, te je zaključio da su se svi akteri ovogodišnjeg Playground izazova, zahvaljujući organizacijskim i IT vještinama, vrlo brzo prilagodili novonastaloj situaciji i skoro sve faze ovog programa bez poteškoća realizovali na online platformi.

Koordinator programa m:tel Playground-a, Daniela Kotur izjavila je da se bez obzira na novonastalu situaciju prijavilo 27 timova sa vrhunskim idejama: “Sa 10 izabranih timova prošli smo edukativno-mentorski program koji se sastojao od biznis i tehničkih radionica, a praćen mentorskim sesijama tokom kojih su timovi imali svu neophodnu podršku u realizaciji njihove ideje“, te jezahvalila svima onima koji su doprinijeli da ovaj projekat uspije, a finalistima je poželjela mnogo sreće u budućem radu.

Podsjećamo, m:tel Playground kao razvojna platforma je pokrenuta 2018. godine s ciljem da poveže ljude iz IT zajednice, kreativce, dizajnere, akademce i biznis partnere i sve one zainteresovane za tehnološko preduzetništvo, kako bi aktivno radili na stvaranju novih saznanja, projekata i proizvoda iz ove oblasti.

Više informacija o m:tel Playground-u pronađite na stranici www.playground.mtel.ba, a video zapis Demo dana 2020 možete pronaći na ovom linku.