HUB Blog Vijesti sa projekta

FIRST® LEGO® League sezona 2020/2021

Robot-igra1

U Prvoj Kragujevačkoj gimnaziji je 23. maja 2021. godine održano  FIRST LEGO League takmičenje, u organizaciji humanitarne Fondacije 1%, organizacije Serbian Tech i slovenačke organizacije Super Glavce. Učestvovalo je devet timova iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a pobedu na takmičenju odneo je domaćin, ekipa Prve kragujevačke gimnazije.

Timovi su pripreme za program otpočeli još u septembru 2020. godine, marljivo radeći na dizajniranju i programiranju robota, istraživačkom radu za Inovativni projekat i razvijanju osnovnih vrednosti.

Celodnevni program omogućio je učesnicima da kroz zabavno i uzbudljivo praktično učenje i upotrebom didaktičkih materijala i LEGO Education setova iskažu svoje potencijale u oblastima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovali su i rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenad Filipović, direktorka Prve kragujevačke gimnazije, Slavica Marković, direktor Državnog data centra, Danilo Savić i član Gradskog veća grada Kragujevca za obrazovanje, Dušan Nikolić.

Od ukupno devet timova, četiri najbolje rangirana tima osvojila su direktan plasman na regionalno takmičenje u Sloveniji. Za svaki od četiri dela projekta, odabran je po jedan pobednički tim koji se u toj celini posebno istakao.

Brend Tesla prepoznao je značaj i vrednosti FIRST LEGO League programa i organizatora i pružio podršku ovogodišnjoj organizaciji takmičenja.

Organizaciji su pružile podršku i kompanije Jaffa CrvenkaTalks and FolksKolačić SrećeRauchPlantago i Pekara Katarina koje su svojim proizvodima obezbedile osveženje učesnicima i organizatorima na dan takmičenja.

Zabava, učenje, druženje, jačanje timskog duha i kolegijalnosti obeležili su ovu sezonu FIRST LEGO League takmičenja kojim se otvorilo novo poglavlje u našoj nauci.

Delovi takmičenja

Sam FIRST LEGO League program se sastojao iz čeitiri celine: Robot igra, Robot dizajn, Inovativni projekat i Osnovne vrednosti.

Robot igra, najinteraktivniji deo takmičenja, podrazumevao je dizajniranje i programiranje robota koji ima zadatak da pređe postavljene prepreke na specijalnoj podlozi. Svaki tim, vođen kreativnošću i maštom, dizajnirao je svog LEGO robota koji je imao dva i po minuta da pređe zadate misije na LEGO podlozi i ostvari što veći broj bodova. Timovi su imali tri pokušaja da ostvare što veći broj bodova, od kojih se na kraju uzimao u obzir najbolji rezultat koji je postao finalni skor za taj deo takmičenja.

Robot dizajn je celina u okviru koje su timovi predstavljali svoje robote sudijama. Tačnije, timovi su imali zadatak da sudijama predoče način na koji je robot dizajniran i programiran, strategiju osmišljavanja robota i načina na koji robot kompletira misije. Kroz razgovor sa timovima, sudije donose zaključke o navedenim karakteristikama i iste ocenjuju.

Svake sezone, specifičnost takmičenja leži u temi Inovativnog projekta. Naime, ovogodišnja tema projekta nosila je naziv “RePlay” i odnosila se na osmišljavanje načina za motivisanje i podsticanje ljudi da se bave fizičkom aktivnošću. Timovi su imali zadatak da kombinovanjem različitih naučnih disciplina dođu do inovativnog rešenja za navedeni problem, predstave na koji način bi ga inkorporirali i sve to prezentuju sudijama.

Ono što ovaj FIRST LEGO League program razlikuje od njemu sličnih jesu Osnovne vrednosti koje povezuju sve celine takmičenja, uče decu timskom radu i kolegijalnosti u odnosu sa drugim takmičarima. Program teži da deci približi nauku, ali na izuzetno kreativan i zabavan način.

Učesnici

Na ovogodišnjem FIRST LEGO League programu, učestvovalo je sedam ekipa iz Srbije i dve ekipe iz Bosne i Hercegovine. Sve ekipe su brojale od pet do deset članova između 9 i 16 godina, a predvodili su ih po dvoje mentora.

U ovoj sezoni učestvovale su sledeće ekipe:

Pobednici

Ovogodišnjim učešćem na takmičenju, članovi svih ekipa dobili su medalje i sertifikate za pokazanu inicijativu i želju za učenjem, međutim, nekoliko timova se istaklo i zasluženo osvojilo vredne nagrade.

Kada se sagledaju svi delovi takmičenja i u ukupno osvojeni bodovi, pobedu na FIRST LEGO League takmičenju sezone 2020/2021, odnela je ekipa „LEGOBusters” iz Prve kragujevačke gimnazije na čelu sa mentorima Katarinom Veljković, Anom Stanković, Ljubicom Mudrić Staniškovski, Marinom Jelenić i Mihailom Miletićem. Osvajanjem prvog mesta, tim iz Kragujevca je sebi obezbedio direktan plasman na regionalnom takmičenju robotike u Sloveniji.

Pored Kragujevčana, još tri tima koji su zauzeli drugo, treće i četvrto mesto u ukupnom plasmanu će nastaviti takmičenje u Sloveniji. U pitanju su ekipa „ElektRobot“ iz istoimene škole elektronike, robotike i programiranja u Prijepolju, tim „LEGOMasters“ iz osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Prijedoru, kao i „Noobovi“ iz beogradske škole programiranja „Digi Klinci“.

Izvor: Fondacija 1%